Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. Bekijk onze contactpagina om te zien wie u het beste met uw vraag kan helpen of stel uw vraag via ons contactformulier.
Onder afgewerkte olie, ook wel afvalolie of verlopen olie genoemd, verstaat men diverse gebruikte smeer- en systeemolie producten. De meest voor de hand liggende is gebruikte motorolie van o.a. personenauto`s, vrachtauto’s en andere verbrandingsmotoren zoals aggregaten. Na een bepaald aantal draaiuren of kilometers neemt deze in kwaliteit af omdat er stof, zand en metaaldeeltjes in vrijkomen. De olie verliest zijn smerende werking en zal dus vervangen moeten worden. Oliën worden echter ook in tal van andere toepassingen gebruikt. Denk hierbij aan hydraulische systemen zoals graafmachines en hijskranen of t.b.v. het isoleren van elektrische installaties zoals transformatoren. Op het moment dat deze stoffen niet meer aan de kwalificaties voldoen of men zich ervan wenst te ontdoen spreken we van afgewerkte of verlopen olie. Onder afgewerkte olie valt dus niet:
- Brandstofrestanten;
- Ontvetter/thinner/verfrestanten etc.;
- Koelvloeistof/remvloeistof/antivries;
- Plantaardige oliën zoals bijvoorbeeld frituurvet;
- Olie/water/slib.
Afgewerkte olie kan op diverse manieren opgeslagen worden:
- 60 of 200 liter vaten, mits deze op een lekbak staan;
- IBC containers mits deze op een lekbak staan;
- Enkelwandige opslagtanks mits deze op/in een lekbak staan;
- Dubbelwandige opslagtank met lekdetectie.
U dient tenminste één keer per jaar uw afgewerkte olie af te laten voeren, of vanzelfsprekend wanneer uw tank of vat vol zit. Bron: Activiteitenregeling milieubeheer Artikel 3.71g
Afgewerkte olie kan op twee manieren ingezameld worden:
- Bulk: een tankwagen zuigt op locatie d.m.v. vacuüm de door u aangeboden vaten of tank leeg.
- Stukgoed: een bakwagen of bestelwagen haalt bij u uw volle jerrycans of vaten op en wisselt deze eventueel voor lege exemplaren.
Nee, voor het innemen van afgewerkte olie heeft men een inzamelvergunning nodig volgens het besluit inzamelen afvalstoffen (BIA). Deze wordt verstrekt door de inspectie leefomgeving en transport. Sinds juli 2019 beschikt Olie Kringloop BV over deze inzamelvergunning.
Na het inzamelen wordt de olie eerst geanalyseerd op aanwezig het vlampunt, water, sediment, en eventuele andere verontreinigingen. Wanneer de olie voldoet aan de kwalificaties wordt deze conform het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP3) opgewerkt tot nieuwe basisolie en kan deze daarna ingezet worden voor hergebruik.
Zoals de meeste grondstoffen is ook olie in beginsel geld waard. Of beter gezegd de olie zelf heeft geen “negatieve” waarde. Echter, afgewerkte olie dient conform LAP3 gerecycled te worden t.b.v. hergebruik. Dit is een zeer kostbaar en intensief proces. Het al dan niet kunnen uitkeren van een vergoeding voor uw olie valt samen met de prijsontwikkelingen van de ruwe aardolie. De afgelopen jaren is de ruwe aardolie flink in prijs gezakt. Hierdoor is gerecyclede afgewerkte olie niet meer concurrerend met “nieuwe” olie en is een vergoeding uitkeren voor de afgewerkte olie in de meeste gevallen helaas niet mogelijk. De ontdoener betaalt nu in de meeste gevallen een bedrag als bijdrage aan de verweking van de olie.
Komen er in uw organisatie zeer grote partijen afgewerkte olie vrij? Neem dan vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden qua evt. vergoeding.
Wij raden u aan om dit te bespreken met de omgevingsdienst. In de meeste gevallen is dit toegestaan. De omgevingsdienst kan echter wel verplichten dat de tank eerst gereinigd dient te worden omdat er nog te veel brandstof restanten aanwezig zijn.
Nee, in Nederland mag dit niet. In het verleden verwarmden diverse garagehouders hun pand door de afgetapte motorolie in zogeheten “afgewerkte olie kachels” te verbranden. Ook olie die inzamelaars ophaalden werd gefilterd en daarna veelal ingezet als brandstof voor industriële toepassingen en verwarming in onder andere de glastuinbouw. Dit is echter al jaren niet meer toegestaan. Ondanks dat er nog steeds afgewerkte olie kachels te koop zijn is dit bij wet verboden en tevens zeer schadelijk voor mens en milieu. Afgewerkte olie dient verwerkt te worden tot nieuwe basis olie.
Olie kringloop is in het bezit van een inzamelvergunning voor afgewerkte olie en klein gevaarlijk afval. https://www.ilent.nl/onderwerpen/inzamelen-afval/overzicht-inzamelaars-bia
U ontvangt van ons een geldige en ondertekende begeleidingsbrief welke volstaat t.b.v. uw afval administratie.
Nee dit is niet mogelijk. Wij halen de afvalstoffen op afspraak bij u op.
Nee. De oprichters van Olie Kringloop heten Sjoerd en Ralf Wubben, maar zijn niet verwant aan het bedrijf Wubben Olie te Roosendaal of haar moedermaatschappij Avista Oil.